Sunday, November 20, 2011

Ucapan Perpisahan yang tak terucap.....hehe

Assalamualaikum...

Busy dan sangat busy...huhuhu...banyak nak citer tp lum ada masa...meniggalkan Jumaat yang sungguh sayu...berpisah dengan kawan2 yang sama-sama harungi suka dan duka...satu hari yang tak sanggup nak lalui tapi dah berjaya lalui dengan hati yang pedih...huhuhu....

Dah sediakan teks untuk majlis perpisahan tapi tak sempat nak baca...selamat...so, tepek sini jelah...layan jelah ek...ini untuk tatapan kawan2 tenglu tersayang...


Assalamualaikum wbt....

Terima kasih puan pengerusi  majlis... yang dihormati puan guru besar Puan Sohaila, penolong2 kanan...En. Jamek, Pn. Sarah dan En. Azran....dan rakan2 guru semua...

Terima kasih untuk majlis ini... sebenarnya ini saat yang paling tak sanggup saya hadapi...kalau boleh saya nak pergi tanpa ada orang tahu...sebab tu saya sediakan tisu....

Saya tak tahu nak mulakan bagaimana tapi saya berharap dapat baca apa yang ditulis atas kertas ini sampai habes.... ingin saya pohonkan ribuan ampun dan maaf atas segala salah silap sama ada sengaja atau tidak sengaja selama 5 tahun saya kat SK Tenglu...terutama sekali di saat2 saya mengejar cikgu2 setiap kali exam berakhir...itu satu kerja yang paling kejam saya lakukan...memaksa orang menghantar markah untuk di key in...tapi saya terpaksa...saya tahu ramai yang terkluka ketika itu...hihihi...dan saya sungguh lega sebab lepas ni pengganti saya tidak perlu lagi melakukannya kerana adanya SAPS...okay Dayah dan Kak Jah, kerna anda akan lebih mudah...
 
Ok, izinkan saya menyebut seorang demi seorang agar tiada yang berkecil hati....huhuhu

Pertamanya terima kasih kepada Puan Sohaila kerana meluluskan pertukaran saya pada peringkat pertama...tanpa keizinan guru besar, mungkin saya masih lagi kat sini...

Untuk En. Jamek pula...maaf atas segala salah silap selama saya jd su cikgu...terima kasih sebab saya banyak belajar dari tugas 2 sebagai SU cikgu...walau ada masa berkecil hati tapi saya anggap itu lumrah dan saya dah lupakannya...tak sempat nk tgk Cg Jamek pencen...

Cikgu Azran....saya dah siapkan dokumentasi dan laporan kejohanan olahraga baru-baru ini...so, rasanya tiada hutang lagi...saya doakan satu hari nnti cikgu juga dapat balik mencurah bakti kat Trg kita...

Puan Sarah...thanks and sorry for every single thing...mungkin apa yang saya hulurkan pada akak selama ini tidak cukup untuk akak raikan saya pada hari terakhir saya di sini...ianya cukup bermakna untuk saya kenang selamanya...terima kasih akak, ianya cukup melukakan...:(

Kak Aya, Kak Su,Kak Ros dan Pak Md Noor....terima kasih atas bantuan selama ini...budi kalian amat berharga...Kak Ya, kalau nak nisang...sila ke kemamang...

En. Mohd Hir...tahniah atas kejayaan semalam...dan saya doakan cikgu grad dengan jayanya...doakan saya juga ya...

En. Ali saya akan ingat awak sebab nama anak kita sama...terima kasih juga atas segalanya...sori tak dapat hadir kenduri ahad nanti..

Cikgu Medang...saya doakan rayuan cikgu dipermudahkan..saya faham situasi orang yang tak dapat tukar...sangat sukar...mgkn ada hikmah untuk cikgu sekeluarga....duk Mersing pun ok apa...

Ustaz Turmizi...salah satu syarat kuat untuk bertukar ialah mengikut suami atau isteri...so, saya rasa ustaz kena kawen dulu sebelum balik kelantan...dan jangan lupa jemput saya...dan jangan lupa upload gambar2 saya yang byk sangat ari nih...huhu

Zack...Happy Birthday! hidup perlu bersemangat! Tak sempat tengok baby zack...moga segalanya dipermudahkan...jgn lupa update FB kay...

Kak Ana dan Kak Ainon....terkilan sebab tak kesampaian nak sekolahkan Insyirah dekat pra intan...walau apapun terima kasih untuk segalanya...

Kak Fizah dan Diana...thanks for everything....sila ber webcam banyak2 agar dapat Ina tgk aktiviti korang kat sekolah...

Suhaidah...selamat ber KSSR tahun 1...and thanks for everything...

Kak Yati...Ina doakan kak Ti sihat2 selalu...jangan bawak keta laju2 sangat...

Intan....lepas ni kat mana ina nak beli brooch murah...mungkin intan boleh advance kan sikit didik bestari dengan jualan secara online...

Kak Mel...sedih nak tinggal bilik sakit....pastikan lepas ni setiap kali Kak Mel tgk fail SPPBS Kak Mel ingat ina ye...and last but not least tahniah atas kejayaan anak K.Mel...ina sedih nak tinggal Kak Mel...jgn lupakan Ina tau...

Kak Kay...terima kasih atas segala-galanya...ina doakan akan berjaya dalam study...jgn garang2 dengan anak2...dan ingat ina sokmo...Nanti bawa Aishah, Sarah, Bahyah, Arrisa, Mursyid n Wani jalan2 Kemamang ek....

Kak Nadiah...ina tahu akak selalu ke trg...jgn lupa singgah umah nanti...dan terima kasih atas segalanya...Ina doa akak hepi2 selalu...

Kak Ain...terima kasih atas tunjuk ajar dan nasihat pasal headcount dulu...ilmu yang sangat berguna....terima kasih Kak Ain..

Kak Min...bowok tisu dok ari ni? I’m speechless...thanks sis for all the joy and happiness...tak boleh cakap banyak2 pasal Kak Min...nanti banjir...please update ur  blog k...love u...huhuhu

Dayah...akak doa dayah dijangkiti penyakit akak...hehehe...pasni dah takde dah orang sebelah dayah...akak pass tempat tu pada Kak Kay...selamat ber SUP...kalau ada apa2 masalah cntct la bebila ajer...nak balik Kelantan singgah Kemaman dulu...akak akan rindu dengan Dayah...Insyirah pun...huhuhu..cedih!

Last but not least...rasa macam tak nak sebut pasal akak sorang nih....Kak Jah...terima kasih banyak2...tak muat kertas nak tulis...sebab tu ina dah tulis surat layang untuk akak dalam pendrive ari tu...ina tahu akak tak baca lagi...so, balik nanti bacalah...ada amanat...Cuma kat sini nak ucap terima kasih sebab sentiasa ada dalam segala keadaan....terutama di saat darurat ina bulan 6 yang lalu...thanks for being there!

Juga terima kasih tak terhingga untuk semua warga SK Tenglu yang akan sentiasa dekat di hati...kirimkan salam saya pd Haji Majid...
Rasanya dah sebut semua nama...kalau ada yang tertinggal. Mohon ampun dan maaf...


Sebelum undur diri saya sekali lagi menyusun sepuluh  jari memohon kemaafan atas segala kesilapan saya....teringin nak ungkap kata bahawa saya sayang nak tinggal Tenglu, tetapi awal2 dah diwarning bahawa ayat itu terlalu biasa....dan selalu didengar...so, apa lagi yang nak saya katakan....tempat jatuh lagikan dikenang...inikan pula tempat yang saya lalui separuh dari sepuluh tahun perkhidmatan saya sebagai guru....saya terpaksa akui bahawa Tenglu ada tempat sendiri dalam hati saya...insyaAllah jika akan datang kembali ke sini terutamanya bila saya rindukan tempat pelaburan saya di Kota Tinggi...

Sekian untuk kali terakhinya....sila layari mylittle insyirah.blogspot untuk teks ucapan penuh...

Assalamualaikum.

-syazliana baharudin ~18 November 2011~

Saturday, November 12, 2011

Alhamdulillah...


Assalamualaikum....
Di saat hati sedih mengenangkan apa yang saya lalui sepanjang 2011, hati ini sering dipujuk dengan ayat keramat bahawa akan ada hikmah yang tersembunyi disebalik apa yang terjadi...sungguh, ayat itu yang sering disebut rakan dan diri sendiri....
Saya sering tertanya-tanya dan ternanti-nanti akan kebenarannnya...tapi janji Allah itu pasti...tanggal 10.11.11 saya diberitakan bahawa permohonan pertukaran saya telah diluluskan...kali ini hati tidak begitu teruja menanti....hanya En. Pd yang membuka laman eGtukar itu...Alhamdulillah....apa yang saya hajati telah Allah tunaikan...saya sangat bersyukur....terasa hilang segala tekanan dan bebanan selama setahun ini....
Terfikir lagi akan hikmahnya....ya, rumah yang kami beli di Bukit Kuang juga dalam proses terakhir, maybe kami akan duduki tak lama lagi...hikmah pertama yang saya perolehi...walaupun belum tahu sekolah mana yang bakal ditempatkan, tapi sekurang2nya dah ada satu tempat untuk kami diami...
Dan yang paling tidak diduga, kami didatangi rezeki yang amat dinanti....Insyirah nak dapat adik...Ya Allah...betapa besarnya kurniaanNya pada kami kali ini...kegembiraan yang berganda2....Syukur sangat2...
Sesungguhnya benarlah banyak hikmah yang Allah akan datangkan atas apa yang kita lalui...yang penting kena laluinya dengan sabar....walaupun kadang2 saya tidak kuat dengan apa yang dilalui namun dipujuk hati dengan melihat kesukaran orang lain yang lebih teruk diduga...ianya sangat menginsafkan....
Dikesempatan ini saya ingin sangat berterima kasih kepada kawan-kawan dan sesiapa sahaja yang tak putus2 memberikan sokongan dan harapan di saat sukar saya...terima kasih atas bantuan dan nasihat....terima kasih juga kepada En. Pd yang sangat bersusah payah untuk saya...dan sabar dengan apa yang kita lalui...terima kasih....

Semua ini adalah hadiah terindah untuk hari lahir saya...Alhamdulillah...syukur ya Allah...

Kejar Masa...




Assalamualaikum....

Lama tak update blog....
penat dan banyak sangat keje di akhir tahun....
tinggal seminggu lagi...
Alhamdulillah, markah final exam anak2 dah masuk dalam SAPS...
tinggal nak polish band anak2 tahun1 untuk SPPBS....
sempat ke seminggu nih? Huhuhu....
harap-harap sempat.... haaa..semput...


........................................................................................................


Sunday, October 30, 2011

Senyum....:)

Assalamualaikum....

Hari ni nak senyum jer....
takmo tulis panjang2...
senyum dah cukup untuk mengekspresi apa yang sedang di rasai....
nanti kita share cerita gembira ek....:)






Alhamdulillah...:)



Friday, October 14, 2011

Perihal Tukar Saya...






Salam...
Bercerita perihal tukar saya yang tak pernah habis...
Apa yang boleh dirumuskan di sini,
Kami telah berjaya menapak ke ppd, jpnj, kpm dan last sekali dua minggu lepas ke jpnt...

Alhamdulillah segala urusan kami untuk berjumpa mereka yang berkenaan dipermudahkanNya..
Untuk saat ini saya tidaklah terlalu berharap...
takut jika tak dapat, sekali lagi hancur perasaan ni...

Apa yang terdaya sekarang ni, berdoa dan terus berdoa agar ada tempat untuk saya di sana..
berdoa agar negeri saya berkhidmat sekarang melepas kan saya.
berdoa agar kpm meluluskan permohonan itu 
dan semoga negeri yang ingin saya masuki menyokong permohonan saya...amin...

Result e-Gtukar akan diumumkan pada 14 Nov 2011...
Bersamaan dengan tarikh kelahiran saya...
Harap2 tahun ni saya akan mendapat hadiah yang paling bermakna dalam hidup...
Kelulusan itulah hadiah yang saya nanti2kan...
Ya Allah, perkenankanlah doa hambaMu ini..amin...



.........................................................................................





Pak Polisi

Salam...

Nak citer pasal tajuk entry neh...
Korang pernah kena tahan polis tak? 
Saya? tak pernah...cuma berhenti kalau ada roadblock jer...

Nak jadi cerita, kat sini dah berminggu dia buat roadblock kat tempat yang sama...
so, setiap kali lalu kawasan itu, aku memang dah siap2 pakai belt...
biasa berhenti, diorang tgk2 roadtax jer...

Isnin lepas saya ada kursus bersama mat2 salih penutur jati....
on da way pergi memang tempuh kaw. tu...
tak tahan pun....cuma perlahankan keta dan usha2 sket2...
on da way balik pulak, i macam biasa lah...
berhentikan keta...pak polisi tu intai2 tengok i punya roadtax...
pastu tunggu la cue suruh jalan...
tapi dia tercegat jer sebelah keta...
cuak jugak...tak buka cermin sebab biasa tak bukak pun...
dah dia tercegat kat situ, i bukak la...

So, turunkan cermin, 
Pastu mula la sesi soal menyoal.
..
Pak Polisi     : Kenapa cik tak nak bukak cermin?
Saya               : (senyum jer)
Pak Polisi     : Ke cik ada sorok apa2 dalam kete ni?
Saya               : Eh, mana ada encik...
Pak Polisi     : Ooo saya ingat cik ada sorok benda sebab tak buka cermin keta..
Saya               : Takde la! encik muka saya ni macam penyangak ke encik?
Pak Polisi     : Dari mana ni?
Saya               : Kursus encik.
Pak Polisi     : Kursus kat mana?
Saya               : Kat SK **** encik...
Pak Polisi     : Abis tu nak gi mana lak ni?
Saya               : Balik umah la cik...isk banyak lak tanya ~ dah mula bengang masa nih
Pak Polisi     : Ok, jalan...
Saya               :~ Pandang cermin belakang, bersusun keta sedang menunggu...haih! takkan sebab tak turun cermin kereta, berjela2 soalannya...mau jer jawab masa dia tanya
    " Naper tak nak buka  cermin..?"....                                               
     "Sya baru je sudah kentut encik...sian lak encik terbau nanti!"...
       Boleh gitu?

~moral of the story : lain kali kalau ada roadblock, berhenti dan turunkan cermin...nanti tak pasal2 pak polisi sya kita penyangak..haih~

Kena Tinggal...

Assalamualaikum...

Sunyi...sepi...itulah la keadaan sekarang nih...:(
Insyirah dah dibawa pulang ke kampung oleh papanya ahad lepas.
Dah nak seminggu la saya duk sorang kat Mersing ni....

Kekadang rasa macam nak gile jer...
takde manusia nak lawan sembang...
biasa dengar gak celoteh kanak2 ribena itu...
rindu nak bebel kan Insyirah...hehehe
Rabu lepas Insyirah tumpang exam kat PASTI sana...
sempat amek dua paper jer sebab ari khamis dia tak ke sekolah...
Demam! dah agak dah...rindu mama la tu...
En. Pd dah bawak gi klinik...dan mcm biasalah...bengkak tonsil lagi!
sebenarnya skrg ni setiap bulan dia bengkak tonsil...
dan disebabkan kekerapan itu, doktor dah sarankan kami bawa dia jumpa pakar...
kalau teruk, kena operate la jawabnya...
tapi sya mintak En. Pd tunggu dulu...
Nanti dah dapat transfer baru cari rawatan terbaik untuk Insyirah...

So, next week dia akan continue lagi dia punya exam kat sana...
harap2 dia nak ke sekolah...Insyirah kan rajin...:)

dan mamanya pula, agak sibuk membantu persiapan camping nx week..
disebabkan ari jumaat dah nak balik kampung, 
so, kenalah buat kerja sebelum hari camping...
skrg tolong2 kak kay siapkan kertas kerja...
actually, nnti Deepavali kami cuti seminggu...
sebab tu ari jumaat awal2 lagi dah blah...
dan selepas 10 tahun, inilah pertama kalinya sya naik bas lagik...huhu
harap2 tak salah empat landing nnti..haha



.............................................................................



Tuesday, October 11, 2011

Kami Di Kenduri Umi & Khairi

Assalamualaikum...

Malas nak cerita panjang-panjang..layan la beberapa pics yg kami ambil semasa kenduri umah MIL ari tu...gambar-gambar kat Melaka tak siap edit lagi...mood layan perasaan je masa nih...nantilah dah ada mood rajin baru upload yang lain2...heeee..





































Sunday, October 9, 2011

Rindu...:(


rindu budak kecik nih lah...
papa dia dah culik bawak balik Terengganu petang tadi...huhu

boleh ke tahan dua minggu nih...waaaa...



.............................................................................